Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Archiwum UMWŚ Archiwum UMWŚ
Osiemnasty finał regionalny

29 lipca br. podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych w chorzowskim Skansenie odbył się finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego. Do udziału zakwalifikowano 52 produkty oraz 9 zespołów w części gastronomicznej. Komisje konkursowe przyznały wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i potrawa otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2018” wręczanej tradycyjnie podczas Wielkiego Finału Konkursu 30 września na targach Smaki Regionów w Poznaniu.

„Konkurs organizujemy już osiemnasty raz, a jednak co roku pojawiają się nowe, kolejne produkty i potrawy. Świadczy to o bogactwie i różnorodności tradycji kulinarnych województwa śląskiego oraz o dużym zaangażowaniu wszystkich tych osób, którym leży na sercu pielęgnowanie regionalnych specjałów” – powiedział Maciej Kolon – Radny Sejmiku Województwa Śląskiego, przewodniczący Komisji Turystyki i Sportu.

Wyniki konkursu

CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA

I miejsce – Ilona Majętny-Bobowska i Rafał Bobowski za węndzonkulę – zupę na wędzonym żeberku i wajecznicę za bałuszónkom

II miejsce – Smacznie Zdrowo u Misia – za chleb ze smalcem i kwaśnicę

III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Halfinger” Alicja Podgórska, Michał Podgórski za zupę z bani z siwymi kluskami i fasolę z boczkiem wędzonym i owocami

Nominacje do nagrody „Perła 2018” dla: Gospodarstwa Agroturystycznego „Ranczo Halfinger” Alicja Podgórska, Michał Podgórski za fasolę z boczkiem wędzonym i owocami

PRODUKTY

Kategoria: Produkty pochodzenia zwierzęcego Produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Dobropol Dorota Sękowska za kiełbasę myśliwską

Produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Specjalistyczne Gospodarstwo Rybackie „Nałęże” Zdzisław Bylok za pstrąga górskiego

Miody:

I nagroda:

- Jan Dub za miód leśny z pasieki mistrza Jana

- Krzysztof i Kacper Widuch za miód rzepakowy

Wyróżnienia w kategorii

- produkty pochodzenia zwierzęcego:

- PPUH Stanisław Panek za kiełbasę swojską siekaną

- Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Stanisław Zawada za miód wielokwiatowy z Ziemi Cieszyńskiej

Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego Przetwory owocowe:

I nagroda: Alicja Podgórska za konfiturę z orzechów włoskich Produkty zbożowe:

I nagroda: ZPHU „BA-Ja” s.c. za chleb żytni razowy Wyroby cukiernicze:

I nagroda : - Zofia Bojda za kołacz z nadziewką orzechową

- „Cukiernia Meisel” F.P.H.U Lucjan Meisel za piernik do moczki

Wyróżnienia w kategorii

- produkty pochodzenia roślinnego:

- Gospodarstwo Ogrodnicze Urszula i Stanisław Faruga za mus malinowy

- Janina Urlich za zrębski chleb na przednówku

- Krystyna Halabowska za ciasto drożdżowe z posypką

Kategoria - napoje regionalne:

Bezalkoholowe:

I nagroda: Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Maria Najda za kompot z „pisówek”

Alkoholowe:

I nagroda: Anna Rutkowska za likier jaśminowy

Wyróżnienia w kategorii

- napoje regionalne:

- Joanna Tomasik za miodówkę korzenną

- KGW Popielów-Radziejów Grażyna Jarząbek, Aniela Kupka, Jolanta Naczyńska i Krystyna Janoszek za nalewkę z pigwy „pigwówkę”

- Halina Majętny za nalewkę z malin

Kategoria - inne produkty regionalne:

I nagroda:

„Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk Sp. Jawna – za musztardę wąsoską chrzanową z miodem

Nominacje do nagrody „Perła 2018”:

- necówka - PPUH Stanisław Panek

- Żuruś Dziadunia - „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk Sp. Jawna

- kołacz międzyrzecki – PPUH Cukiernia „Jagódka”

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Foto: Dominik Orłowski Archiwum UMWŚ Foto: Dominik Orłowski