Śląskie – przez żołądki do serc
Rosół z gołębi, pajszle, becok na sypko, cieszyńska kita wędzona, moczki i szodon z wina oraz śląska kiszka – to nowe potrawy, które weszły na początku roku na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Obecnie Województwo Śląskie z 96 zarejstrowanymi produktami jest liderem regionalnej listy ministerstwa. Wyprzedzamy pomorskie (88) oraz podkarpackie (72). Łącznie na ogólnopolskiej liście znajduje się 600 potraw w kategoriach: produkty mleczne i mięsne, ryby, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje oraz inne produkty.
Prawo do umieszczania na Liście Produktów Tradycyjnych mają potrawy charakteryzujące się tradycyjną, przynajmniej 25 letnią metodą wytwarzania, i których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Z wnioskiem o wpis produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego na ministerialną listę mogą wystąpić osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, wytwarzające dane produkt rolny, środek spożywczy lub napój spirytusowy.
Wejście na listę Ministerstwa Rolnictwa jest potwierdzeniem wysokiej jakości wyrobu pochodzącego z konkretnego regionu, jak i charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji. Projekt ma także na celu promocję produktów tradycyjnych oraz przyczynia się do zachowania dziedzictwa kulturowego wsi oraz wzrostu ich atrakcyjności turystycznej.
Także Samorząd Województwa Śląskiego wspiera producentów wytwarzających według tradycyjnych receptur. Służy temu m.in. Jarmark Produktów Tradycyjnych, podczas którego odbywa się finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Prezentuje on mieszkańcom województwa tradycyjne jadło, a jednocześnie uświadamia, jakie są możliwości rozwijania produkcji tradycyjnej żywności.