Złote Durszlaki rozdane
W pięknej scenerii Złotego Potoku odbył się V Festiwal Śląskie Smaki
Organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną festiwal ma charakter pokazu sztuki kulinarnej, tradycji, kultury i różnorodności stołów województwa śląskiego. To także jeden ze sposobów na promocję turystyczną regionu.
W konkursie o „Złoty Durszlak" wzięło udział 19 drużyn - 11 amatorskich (koła gospodyń wiejskich i rodziny) oraz 8 profesjonalnych (restauracje, hotele i szkoły gastronomiczne).
Potrawy oceniało jury w składzie: Hanna Szymanderska - znawczyni kuchni i autorka wielu znakomitych książek kucharskich, Joanna Bartel - znana i lubiana artystka kabaretowa, Lidia Szary - przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach, trzykrotna zdobywczyni Złotego Durszlaka, Danuta Tomza - radna gminy Janów oraz kucharze - przedstawiciele Śląskiej Grupy Kulinarnej.
Wśród amatorów najlepszy okazał się Team Rodzinny z Czarkowa k. Pszczyny, którego popisowym daniem okazały się placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosołem z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórki w sosie własnym z różyczkami puree i szparagami w sosie śmietankowym.
W kategorii profesjonalistów, już po raz drugi z rzędu, wygrali kucharze z katowickiego hotelu Qubus - „Kilerów Dwóch". Zachwyt jurorów wzbudziła pierś z gęsi wędzona z sałatką śląską, zupa "duet kremowy z dyni i pokrzyw", udko z kaczki z kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami oraz deserowy przysmak z rabarbaru.
Nowością podczas festiwalu był konkurs na najlepszą nalewkę. Tę rywalizację wygrał Pszczyński Krupnik według receptury restauracji Stara Piekarnia w Pszczynie. Drugie miejsce zajęła tarninówka Danuty Kuczyńskiej-Pytel z Janowa, a trzecie rabarbarówka, sporządzona przez Krystynę i Elżbietę Nawrotek z Wisły Wielkiej.
Zmaganiom konkursowym towarzyszyła degustacja tradycyjnych dań śląskich i góralskich, przede wszystkim przyrządzanego na różne sposoby pstrąga - specjalności i dumy Złotego Potoka w gminie Janów. Publiczność mogła uczestniczyć w pokazie kulinarnym mistrza
kuchni - Karola Okrasy. Odbył się również konkurs rzutu podkową oraz dla pań - konkurs picia piwa przez słomkę.
Imprezę uświetniły występy zespołu „The Postman" oraz kabaretu „Nowaki". Gwiazdą wieczoru był Zespół Pieśni i Tańca Śląsk.
V Festiwal „Śląskie Smaki" zorganizowała Śląska Organizacja Turystyczna przy współudziale Urzędu Gminy Janów, Samorządowego Ośrodka Kultury i Sportu w Janowie, Śląskiej Grupy Kulinarnej oraz Częstochowskiej Organizacji Turystycznej.
Projekt jest współfinansowany z budżetu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego.