Złote Durszlaki rozdane

W pięknej scenerii Złotego Potoku odbył się V Festiwal Śląskie Smaki

Organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną festiwal ma charakter pokazu sztuki kulinarnej, tradycji, kultury i różnorodności stołów województwa śląskiego. To także jeden ze sposobów na promocję turystyczną regionu.

W konkursie o „Złoty Durszlak" wzięło udział 19 drużyn - 11 amatorskich (koła gospodyń wiejskich i rodziny) oraz 8 profesjonalnych (restauracje, hotele i szkoły gastronomiczne).

Potrawy oceniało jury w składzie: Hanna Szymanderska - znawczyni kuchni i autorka wielu znakomitych książek kucharskich, Joanna Bartel - znana i lubiana artystka kabaretowa, Lidia Szary - przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach, trzykrotna zdobywczyni Złotego Durszlaka, Danuta Tomza - radna gminy Janów oraz kucharze - przedstawiciele Śląskiej Grupy Kulinarnej.

Wśród amatorów najlepszy okazał się Team Rodzinny z Czarkowa k. Pszczyny, którego popisowym daniem okazały się placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosołem z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórki w sosie własnym z różyczkami puree i szparagami w sosie śmietankowym.

W kategorii profesjonalistów, już po raz drugi z rzędu, wygrali kucharze z katowickiego hotelu Qubus - „Kilerów Dwóch". Zachwyt jurorów wzbudziła pierś z gęsi wędzona z sałatką śląską, zupa "duet kremowy z dyni i pokrzyw", udko z kaczki z kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami oraz deserowy przysmak z rabarbaru.

Nowością podczas festiwalu był konkurs na najlepszą nalewkę. Tę rywalizację wygrał Pszczyński Krupnik według receptury restauracji Stara Piekarnia w Pszczynie. Drugie miejsce zajęła tarninówka Danuty Kuczyńskiej-Pytel z Janowa, a trzecie rabarbarówka, sporządzona przez Krystynę i Elżbietę Nawrotek z Wisły Wielkiej.

Zmaganiom konkursowym towarzyszyła degustacja tradycyjnych dań śląskich i góralskich, przede wszystkim przyrządzanego na różne sposoby pstrąga - specjalności i dumy Złotego Potoka w gminie Janów. Publiczność mogła uczestniczyć w pokazie kulinarnym mistrza
kuchni - Karola Okrasy.  Odbył się również konkurs rzutu podkową oraz dla pań - konkurs picia piwa przez słomkę.

Imprezę uświetniły występy zespołu „The Postman" oraz kabaretu „Nowaki". Gwiazdą wieczoru był Zespół Pieśni i Tańca Śląsk.

 

V Festiwal „Śląskie Smaki" zorganizowała Śląska Organizacja Turystyczna przy współudziale Urzędu Gminy Janów, Samorządowego Ośrodka Kultury i Sportu w Janowie, Śląskiej Grupy Kulinarnej oraz Częstochowskiej Organizacji Turystycznej.
Projekt jest współfinansowany z budżetu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego.

 

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.
 Śląskie Smaki co roku przyciagają wielbicieli gotowania