Święto baraniny w Ustroniu

Już w najbliższy weekend odbędą się V Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Mistrzostwa - organizowane w amfiteatrze w Ustroniu w sobotę 14 sierpnia - to cykliczna impreza mająca na celu popularyzację polskiej tradycji sztuki kulinarnej przyrządzania dań z baraniny i jagnięciny, ratowanie tradycji owczarstwa, promocję kapel góralskich Śląska Cieszyńskiego oraz sztuki ludowej i rzemiosła.
 
W ramach Mistrzostw odbędzie się m.in. konkurs na najlepszą ekipę kucharzy i przygotowanie zupy zbójnickiej na baraninie z pokazem gotowania Mistrzów Sztuki Kulinarnej. Na gości ustrońskiego amfiteatru czeka też wiele innych atrakcji - popis gry na instrumentach ludowych, pokaz tradycyjnego rzemiosła wraz ze strzyżeniem owiec czy - z myślą o najmłodszych - konkurs plastyczny z nagrodami „Owce w górach".
 
Impreza została dofinansowana ze środków budżetu Województwa Śląskiego w ramach konkursu ofert na realizację zadań promujących i wspierających program wojewódzki pn. Program Aktywizacji Gospodarczej oraz Zachowania Dziedzictwa Kulturowego Beskidów i Jury Krakowsko-Częstochowskiej - Owca Plus na lata 2010- 2014.

Wstęp na imprezę jest wolny. Początek o godz. 12:00

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.



 


tagi: