Święto baraniny w Ustroniu
Już w najbliższy weekend odbędą się V Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
Mistrzostwa - organizowane w amfiteatrze w Ustroniu w sobotę 14 sierpnia - to cykliczna impreza mająca na celu popularyzację polskiej tradycji sztuki kulinarnej przyrządzania dań z baraniny i jagnięciny, ratowanie tradycji owczarstwa, promocję kapel góralskich Śląska Cieszyńskiego oraz sztuki ludowej i rzemiosła.
W ramach Mistrzostw odbędzie się m.in. konkurs na najlepszą ekipę kucharzy i przygotowanie zupy zbójnickiej na baraninie z pokazem gotowania Mistrzów Sztuki Kulinarnej. Na gości ustrońskiego amfiteatru czeka też wiele innych atrakcji - popis gry na instrumentach ludowych, pokaz tradycyjnego rzemiosła wraz ze strzyżeniem owiec czy - z myślą o najmłodszych - konkurs plastyczny z nagrodami „Owce w górach".
Impreza została dofinansowana ze środków budżetu Województwa Śląskiego w ramach konkursu ofert na realizację zadań promujących i wspierających program wojewódzki pn. Program Aktywizacji Gospodarczej oraz Zachowania Dziedzictwa Kulturowego Beskidów i Jury Krakowsko-Częstochowskiej - Owca Plus na lata 2010- 2014.
Wstęp na imprezę jest wolny. Początek o godz. 12:00