Prezentacja tradycji kulinarnej w Zakopanem

Śląskie na Europejskich Targach Produktów Regionalnych

Od dzisiaj do 14 sierpnia w Zakopanem odbędzie się II edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Celem imprezy jest prezentacja tradycji kulinarnych krajów europejskich oraz promocja wiedzy na temat zdrowej, wartościowej oraz wysokiej jakości żywności. Podczas targów popularyzowane są również unijne zasady dotyczące promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych.

Targi to także prezentacja kunsztu warsztatu artystycznego twórców ludowych i ich rękodzieła. Towarzyszyć temu będzie muzyka regionalna, konkursy oraz pokazy kuchni „na żywo". Podczas Europejskich Targów Produktów Regionalnych odbędą się „Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich" oraz „Międzynarodowe Targi Kowalstwa Artystycznego". Niezaprzeczalnym walorem targów będzie możliwość podziwiania scenerii tatrzańskiej oraz degustacja produktów, które posiadają Certyfikat Unii Europejskiej.

W targach weźmie udział ok. 120 wystawców m.in. z Polski, Włoch, Hiszpanii, Francji. Województwo Śląskie weźmie udział w imprezie po raz pierwszy. Tradycje kulinarne regionu prezentować będą wystawcy z Koniakowa, Żywiecczyzny i Pszczyny. Targi będą doskonałą okazją do prezentacji tradycji kulinarnych Śląskiego oraz produktów tradycyjnych i regionalnych. Zaprezentowane zostaną m.in. wędliny regionalne: żymloki i krupnioki śląskie, sery: oscypki, redykołka oraz bryndza, śląskie oblaty i żur, a także wypieki i potrawy, m.in. placki z blachy ze szpyrkami. Oprócz produktów zaplanowano także prezentacje lokalnego rękodzieła: koronek koniakowskich i wyrobów z kolorowej bibułki.

W roku 2011 Europejskie Targi Produktów Regionalnych zostały objęte Patronatem Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Patronat na imprezą objął również Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki oraz marszałkowie województw, w tym Marszałek Województwa Śląskiego Adam Matusiewicz. Organizatorem imprezy jest Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury.