Śląskie na Natura Food
Od 14 do 16 października w Łodzi odbędzie się IV edycja Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD. To najważniejsza impreza w Polsce dedykowana żywności wysokiej jakości: ekologicznej i naturalnej oraz produktom tradycyjnym i regionalnym.
Udział w targach potwierdzili producenci, przetwórcy i dystrybutorzy certyfikowanej żywności ekologicznej, żywności naturalnej, nisko przetworzonej, bezglutenowej i sojowej, sklepy i hurtownie z produktami ekologicznymi, gospodarstwa ekologiczne, producenci marynat, świeżych ziół i przypraw.
Produkty tradycyjne i regionalne oraz ekologiczne będą prezentowane przez producentów w ramach stoisk Urzędów Marszałkowskich niemal wszystkich województw oraz na stoiskach uczestników Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych Tygiel Smaków.
Szczególnej uwadze organizatorzy polecają prezentację Smaki Regionalnych Piw, w której zaprezentują się browary oferujące piwa niepasteryzowane i regionalne.
Podczas targów odbędzie się szereg spotkań, konferencji i warsztatów oraz konkursów. Wszystkie one skierowane będą do różnych grup odbiorców: do producentów żywności ekologicznej, tradycyjnej i regionalnej, do restauratorów, uczniów szkół gastronomicznych, przedsiębiorców zainteresowanych wejściem na rozwijający się rynek żywność wysokiej jakości.
Województwo śląskie bierze udział w targach po raz pierwszy. Region zaprezentuje produkty tradycyjne i regionalne oraz ekologiczne. Zwiedzający będą mogli posmakować tradycyjnych wędlin: żymloków śląskich, krupnioków śląskich, necówki; serów: oscypków, redykołek, bryndzy podhalańskiej; śląskiego żuru; słodyczy takich jak: śląskie kopalnioki, śląskie szkloki, śląskie oblaty. Ekologia będzie reprezentowana przez bogaty asortyment produktów z ziarna orkiszowego: makarony, mąki, płatki orkiszowe owsiane itp., mieszanki przypraw i marynat oraz jabłka i soki jabłkowe.