Śląskie na Grüne Woche

Od 20 stycznia w Berlinie trwają 77 Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa Grüne Woche.

Impreza od wielu lat cieszy się renomą wśród producentów branży rolno-spożywczej. Województwo Śląskie prezentuje tradycyjne specjały kuchni regionalnej.

Polska żywność od kilku lat śmiało wychodzi poza granice kraju, przyciągając swoją wysoką jakością oraz walorami smakowymi. W halach targowych w Berlinie w jednym miejscu i czasie swoje produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne prezentują państwa całego świata. Prezentacja lokalnych specjałów jest niekonwencjonalnym sposobem promocji regionów, które mogą pokazać się przez pryzmat swojej kuchni, ale także przyczynić się do rozwoju lokalnego przemysłu spożywczego. Łącznie w 21 pawilonach wystawienniczych obecni są przedstawiciele ponad stu krajów z sześciu kontynentów.

W uroczystości otwarcia Targów Grüne Woche wziął udział m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, który odwiedził stoisko województwa śląskiego. Minister spotkał się z gospodarzami stoiska zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, wystawcami z regionu oraz Studenckim  Zespołem Pieśni i Tańca „Katowice". Ministrowi Sawickiemu towarzyszył Ambasador RP w Berlinie dr Marek Prawda.

Targi są doskonałą okazją do prezentacji branży spożywczej i przetwórczej naszego regionu, która odbywa się w oprawie tradycyjnego rzemiosła oraz przy występach zespołów artystycznych (SZPiT „Katowice, Kapela Góralska Zespołu Pieśni i Tańca „Ziemia Rajczańska"). To również sposobność do pokazania wyrobów rękodzieła ludowego (koronki koniakowskie, zabawki drewniane i inne) wykonanego przez twórców pochodzących z obszaru działania LGD „Żywiecki Raj".

W targach biorą udział producenci z terenu województwa śląskiego, którzy promują:

  • pieczywo wypiekane według tradycyjnych receptur,
  • wyroby cukiernicze, torty, ciastka torowe, drożdżówki, herbatniki oraz inne tradycyjne śląskie wypieki,
  • ręcznie wyrabiane tradycyjne pierogi nadziewane kiszoną kapustą z grzybami leśnymi, mięsem, ruskie oraz z kaszą i soczewicą,
  • makarony,
  • żur śląski,
  • krupniok śląski,
  • nalewki regionalne,
  • regionalne sery (sery owcze i  owczo-krowie, bryndzę, redykołkę, oscypek, sery gazdowskie),
  • wędliny (szynki, kiełbasę baranią i inne kiełbasy),
  • certyfikowane mieszanki przyprawowe i koncentraty ekologiczne.

77 Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa Grüne Woche w Berlinie potrwają do 29 stycznia 2012.

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.