Poznajmy smaki regionu

Rusza tegoroczna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną

Konkurs odbywa się cyklicznie od 12 lat i ma swoją dobrą i ugruntowaną markę. Jego celem jest identyfikacja i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jego ideą jest promowanie tych produktów oraz przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym.

Konkurs udowodnił, jak wspaniałą i oryginalną żywność mogą zaoferować polscy producenci konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią. Wiele z produktów wyróżnionych w konkursie wpisanych zostało na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi lub zarejestrowanych w unijnych systemach ochrony żywności.

Konkurs zaktywizował lokalne samorządy, społeczności i wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności, jako elementu rozwoju regionu.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Konkurs odbywa się w dwóch etapach: finały regionalne, podczas których wyłonieni zostają laureaci z poszczególnych regionów, oraz finał centralny w Poznaniu.

Śląski finał regionalny XII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbędzie się 26 sierpnia br. podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie. Spośród zgłoszonych do konkursu produktów i potraw komisje konkursowe nominują laureatów do nagród „Perła 2012". Tradycyjnie centralny finał konkursu odbędzie się podczas targów „Smaki Regionów" w Poznaniu 7 października br.

Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego - Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie rozpoczynają zbieranie zgłoszeń do XII edycji konkursu.

Zainteresowani wytwórcy tradycyjnych produktów, firmy gastronomiczne (restauracje, karczmy itp.), gospodarstwa agroturystyczne oraz koła gospodyń wiejskich proszone są o przesyłanie kart zgłoszeń do 3 sierpnia br. na adresy:

Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej, ul. Ligonia 46, 40-037 Katowice

lub

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielsko-Biała, ul. Spiechowicza 24, 43-300 Bielsko-Biała.

Osoby do kontaktu:

  • Agnieszka Kotwa (e-mail: akotwa@slaskie.pl) i Aleksander Kotulecki (e-mail: akotulecki@slaskie.pl), Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej, tel. (32) 77 40 080,
  • Krystian Baron (e-mail: k.baron@odr.net.pl) Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielsko-Biała, tel. (33) 827 34 45.
Załączniki
Regulamin Komisji Konkursowej
Regulamin konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Regulamin konkursu na najlepszą potrawę regionalną
Karta zgłoszeniowa - konkurs gastronomiczny
Karta zgłoszeniowa - konkurs gastronomiczny
Karta zgłoszeniowa - produkt żywnościowy
Karta zgłoszeniowa - produkt żywnościowy