Zasmakuj w śląskich smakach

Karminadle, kartoflak czy mozgoł - kuchnia z naszego regionu wciąż skrywa wiele kulinarnych skarbów. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" to szansa, by odkryć je na nowo

Konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy, najlepsze danie i potrawę regionalną odbywa się cyklicznie już od 13 lat. Jego celem jest identyfikacja i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur, a także promowanie tych produktów i przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym.

Projekt zaktywizował lokalne samorządy, społeczności i wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności. Wiele produktów wyróżnionych w poprzednich edycjach zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych lub zarejestrowano w unijnych systemach ochrony żywności.

Konkurs odbywa się w dwóch etapach: regionalnym i centralnym. Śląski finał tegorocznej edycji odbędzie się 23 czerwca br. w Chorzowie podczas imprezy plenerowej „Urodziny Parku Śląskiego". Spośród zgłoszonych produktów i potraw komisje konkursowe nominują laureatów do nagród „Perła 2013". Finał konkursu na szczeblu centralnym odbędzie się tradycyjnie podczas targów „Smaki Regionów" w Poznaniu we wrześniu br.

Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

Zbieranie zgłoszeń właśnie się rozpoczęło. Zainteresowanych wytwórców produktów tradycyjnych, firmy gastronomiczne (restauracje, karczmy itp.), gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich prosimy o przesyłanie kart zgłoszeń do dnia 7  czerwca br. na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej, ul. Ligonia 46, 40-037 Katowice

lub

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielsko-Biała, ul. Spiechowicza 24, 43-300 Bielsko-Biała

Dodatkowych informacji udzielają:

  • Agnieszka Kotwa (akotwa@slaskie.pl), Aleksander Kotulecki (akotulecki@slaskie.pl), tel. (32) 774 00 80, Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.
  • Anna Zawadzak  (a.zawadzak@odr.net.pl),  Krystian Baron (k.baron@odr.net.pl), tel. (33) 827 34 49, 814 45 41, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielsko-Biała.
Załączniki
Regulamin konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
Regulamin konkursu na najlepszą potrawę regionalną
Konkurs gastronomiczny - karta zgłoszeniowa
Konkurs gastronomiczny - karta zgłoszeniowa
Karta zgłoszenia produktu
Karta zgłoszenia produktu