Śląskie kusi smakiem

Miłośnicy najlepszych regionalnych smaków spotkają się w Bielsku-Białej

VIII Festiwal „Śląskie Smaki" odbędzie się w najbliższą sobotę w Bielsku-Białej. W konkursie kulinarni adepci, gotujący amatorzy i profesjonalni kucharze rywalizować będą o tytuł Eksperta Śląskich Smaków. W trakcie największego w regionie kulinarnego święta publiczność zobaczy również pokazy kulinarne oraz posmakuje dań oferowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki". Imprezę zwieńczy występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk" im. Stanisława Hadyny.

22 konkursowe drużyny gotować będą przystawkę lub deser, zupę i danie główne. Wszystko związane z tradycjami kulinarnymi naszego województwa. „Już dawno wśród konkursowych propozycji nie króluje tylko kuchnia śląska. W tym roku mamy bardzo dużo smaków... jurajskich. Pyszna szczawiówka, pstrąg faszerowany po żarecku czy kaczka z Wręczycy Wielkiej. A to tylko 3 z... 66 konkursowych przysmaków. Z niecierpliwością czekamy na efekty pracy gotujących drużyn" - mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej, organizatora imprezy.

Konkurs to nie jedyne smakowe doznania tego dnia. Organizatorzy zapraszają na wielką Bitwę Smaków, czyli góralskie i śląskie impresje na temat ziemniaka w wykonaniu Renaty Bielesz i Remigiusza Rączki (pokaz kulinarny) oraz na Jarmark Dań Regionalnych, na którym restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki" serwować będą to, co w ich regionalnych kartach dań najlepsze. Do tego spora dawka występów na scenie i całodzienne animacje dla najmłodszych.

Informacje o Festiwalu na bieżąco są publikowane na www.slaskiesmaki.pl.

Program imprezy:

  • 13.00-16.00 - konkurs kulinarny
  • 13.00-20.00 - animacje dla dzieci
  • 13.00-21.00 - prezentacja restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki"
  • godz. 13.00 - rozpoczęcie konkursu kulinarnego
  • godz. 14.00 - uroczyste otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki"
  • godz. 14.15 - występ Dziecięcego Zespołu Regionalnego Porąbczanie
  • godz. 15.15 - występ zespołu The Shivers
  • godz. 16.30 - występ zespołu Zgredybillies
  • godz. 17.30 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
  • godz. 18.00 - występ zespołu Kamuflaż
  • godz. 19.00 - Bitwa Smaków, czyli góralskie i śląskie impresje na temat ziemniaka w wykonaniu Renaty Bielesz i Remigiusza Rączki - pokaz kulinarny.
  • godz. 20.00 - występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk" im. Stanisława Hadyny

Projekt jest współfinansowany z budżetu Województwa Śląskiego. VIII Festiwal „Śląskie Smaki" jest organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną oraz Miasto Bielsko-Biała. Patronaty honorowe: Ministerstwo Sportu i Turystyki, Marszałek Województwa Śląskiego i Polska Organizacja Turystyczna.