Poznajmy regionalne smaki

Po raz trzynasty rozstrzygnięto konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

Podczas Urodzin Parku Śląskiego w konkursowych szrankach stanęli lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy. Do tegorocznej - trzynastej - edycji konkursu w kategorii „najlepszy regionalny produkt żywnościowy" zgłoszonych zostało 30 produktów, a w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna" do rywalizacji przystąpiło osiem ekip.

W części „produktowej" wyroby oceniane były w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. W części gastronomicznej komisja oceniała przystawkę lub zupę i danie główne.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

Nagrody równorzędne:

  • I nagroda - PHU ROY Józef Przybyła za delikatesowy pasztet z gęsi;
  • I nagroda - ZPH DOBROPOL za kiszkę - kaszankę gryczaną z Mykanowa;
  • I nagroda - Helena Małysz Gospodarstwo Agroturystyczne „Promyczek" za salceson z „kuby";
  • I nagroda - ZPU Zakład Mięsny Pniów za pasztet szefa z Pniowa;

Produkty mleczne

Nagrody równorzędne:

  • I nagroda - Przemysław Rapacz za masło domowe;
  • I nagroda - Katarzyna Jaskóła za ser kozi „Kozi Banek".

Wyróżnienie w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego"

  • Ela Michalska KGW Miedźno za smalec ułański.

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Przetwory owocowe

  • I nagroda - Maria Baran za susz gruszkowy z gruszek Dobra Szara;

Przetwory warzywne

  • I nagroda - KGW Świerklaniec - Eryka Gruszka za syrop z „cukieriby" (malc);

Przetwory zbożowe

  • I nagroda - KGW Międzyrzecze Górne za chleb okrągły na zakwasie;

Wyroby cukiernicze

  • I nagroda - Jolanta Kokoszka za ciasto ucierane z rabarbarem.

Wyróżnienie w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego"

  • CONSONNI Bartelak s.c. za ciasto drożdżowe maślane,
  • Zofia Bojda za jajecznik parzony wielkanocny.

Napoje regionalne

Napoje bezalkoholowe

  • I nagroda - Elżbieta Mazurkiewicz za tłoczony sok jabłkowy z Jury;

Napoje alkoholowe

Nagrody równorzędne:

  • I nagroda - PHU ROY Józef Przybyła za Krupnik Pszczyński Frickego,
  • I nagroda - KGW „Wesołe Kumoszki" za „Boulę"
  • I nagroda - Piotr Jaskóła za Wino Siągrza Trzech Cesarzy.

Wyróżnienia w kategorii „Napoje regionalne"

  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Promyczek" za warzonkę z grzebyczkiem;
  • Przemysław Rapacz za nalewkę z węgierek.

W kategorii Inne produkty regionalne nagrody nie przyznano.

Konkurs gastronomiczny

  1. miejsce: Stowarzyszenie KGW Gminy Wręczyca Wielka za śledzie w śmietanie z mleczem oraz roladki wieprzowe z suszonymi grzybami, kluski śląskie, modrą kapustę;
  2. miejsce: Restauracja „Stara Piekarnia" z Pszczyny za żur na maślance z boczkiem, kiełbasą, jajkiem i ziemniakami oraz udko z gęsi owsianej „na sposób piekarza" z porem i jabłkiem z buraczkami glazurowanymi i zielonymi kluskami,
  3. miejsce: Teresa Włodarska, Gospodarstwo Agroturystyczne Lelowa za zupę szczawiową i ciulim lelowski,

Wyróżnienie -  KGW Międzyrzecze Górne, Aniela Grzesicka, Maria Światłoch za polewkę i podgarlinę.

Zwycięzcy konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" wzorem lat ubiegłych zostali nominowani do prestiżowej nagrody „PERŁA 2013". Jej uroczyste wręczenie odbędzie się w czasie Targów Smaki Regionów w Poznaniu (jesienią br.) odbywających się podczas Polagra-Food.

Nominacja do nagrody „Perła 2013":

  • Szplitry - Tadeusz Bączkowicz, Cukiernia Piekarnia z Radzionkowa;
  • Salceson z „kuby" - Gospodarstwo Agroturystyczne „Promyczek" z Brennej;
  • Pasztet szefa z Pniowa - ZPU Zakład Mięsny Pniów;
  • Krupnik Pszczyński Frickego - PHU ROY Józef Przybyła z Pszczyny.

Nominacja do nagrody „Perła 2013" w konkursie gastronomicznym:

  • Restauracja „Stara Piekarnia" za udko z gęsi owsianej „na sposób piekarza".
Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.