Wyłowić kulinarne perły

Jutro konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. XIV edycja konkursu odbędzie się w Częstochowie

W sobotę 7 czerwca na Placu Biegańskiego w Częstochowie podczas VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku” po raz czternasty w konkursowych szrankach staną lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy. Do tegorocznej edycji w kategorii „najlepszy regionalny produkt żywnościowy” zgłoszonych zostało 35 produktów, a w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna” do rywalizacji przystąpi 7 ekip.

W części „produktowej” konkursu produkty oceniane są w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. W części gastronomicznej komisja oceni przystawkę lub zupę i danie główne.

Członków komisji czeka trudne zadanie, aby wytypować te najlepsze produkty – konkurencja jest bowiem liczna i silna. Wśród zgłoszonych są m.in. salceson swojski, smalec wiejski, kiełbasa rzeźnika, sery, przetwory z owoców, chleby, wyroby cukiernicze (babki, makrony, ciasta drożdżowe,) oraz nalewki, wina i piwo. Również część gastronomiczna zapowiada się smacznie i różnorodnie. Oceniane będą zupy, w tym m.in. bryndzula z ziemniakami, krem z fasoli, zalewajka kamycka oraz dania główne takie jak żebroczka wiślańska, gęś pieczona, filet z kaczki.

Komisja konkursowa oceni nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie.

Wśród laureatów konkursu komisje nominują najlepsze produkty i potrawę do nagrody „Perła 2014”, która będzie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie trwania Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu 28 września 2014 roku.

Załączniki
Plakat imprezy - Aleja Dobrego Smaku