Śląskie smakiem stoi

Rozstrzygnięto konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. XIV edycja turnieju odbyła się w Częstochowie

Konkurs był częścią VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”. Po raz czternasty w konkursowych szrankach stanęli lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy. Do tegorocznej edycji w kategorii „najlepszy regionalny produkt żywnościowy” zgłoszonych zostało 35 produktów, a w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna” do rywalizacji przystąpiło 7 ekip.

W części „produktowej” konkursu produkty oceniane były w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. W części gastronomicznej komisja oceniała przystawkę lub zupę i danie główne.

XIV edycja Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
WYNIKI

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

Produkty i przetwory mięsne (nagrody równorzędne):

  • I nagroda – ZPH DOBROPOL za kiełbasę baranią suchą,
  • I nagroda – ZPU Zakład Mięsny Pniów Tadeusz Marciniszyn za kiełbasę rzeźnika z „Pniowskiego Spichlerza”,
  • I nagroda – Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Kubica Czesław za salceson swojski (preswurst).

Produkty mleczne (ngrody równorzędne):

  • I nagroda – OSM w Krzepicach za masło krzepickie,
  • I nagroda – Lidia Jędruszek za „krasulową chmurkę” – ser biały.

Wyróżnienia w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”:

  • Zofia Bojda za wątróbkę drobiową do chleba,
  • Anna Świącik za Soporek z Jaskrowa,
  • Anna Ptasińska za ser twardy biały.

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategorie:

Przetwory owocowe

  • I nagroda – Alicja Podgórska za konfiturę z rabarbaru.

Przetwory zbożowe (nagrody równorzędne):

  • I nagroda – Lidia Jędruszek za „bochen wiejski” – chleb żytni,
  • I nagroda – Teresa Podruczna za chleb razowy z czarnuszką.

Wyroby cukiernicze (Nagrody równorzędne):

  • I nagroda – Piekarnia-Cukiernia „Łubowski” za makrony,
  • I nagroda – Consonni Bartelak s.c. – babkę staropolską maślaną.

Wyróżnienie w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”

  • Daniela Mońka za chleb żytni z dynią na zakwasie,
  • Zofia Miłoch – za „Wela kostkowskie” – serowe oponki.

Napoje regionalne

Podkategorie:

Napoje bezalkoholowe

  • • I nagroda – Gospodarstwo Agroturystyczne „Karina” Karina Poloczek, Paweł Poloczek za herbatę z Zielin.

Napoje alkoholowe (nagrody równorzędne):

  • • I nagroda – Tłocznia u Mazurkiewiczów za cydr z Jury,
  • • I nagroda – Winnica Mnich za wino Mnich,
  • • I nagroda – Gospodarstwo Agroturystyczne RANCZO Kornelia i Krystian Kiełbasa za nalewkę z kwiatów czarnego bzu.

Wyróżnienia w kategorii „Napoje regionalne”

  • • Hotel Browar CzenstochoviA za piwo CzenstochoviA Jasne,
  • • Alicja Podgórska za nalewkę z dziadów, • Bogusław Krótki za nalewkę z owoców czarnego bzu (czorny bzyk).

Konkurs gastronomiczny

  1. 1. Miejsce: Agroturystyka „Karina” Karina Poloczek, Paweł Poloczek z Wisły za zupę bryndzulę z ziemniakami i żebraczkę wiślańską,
  2. 2. Miejsce: F.H.U. „KAR-MAG Karol Kuś, Łucja Brol z Kamyka za zalewajkę kamycką i ciapkapustę prababci z żeberkiem w sosie,
  3. 3. Miejsce: Gościniec „REX” Gabriela i Bogusław Krótki z Olzy za zupę-krem z fazoli (fasoli) i kogutki w cieście z kalarepą na gęsto.

Cztery równorzędne wyróżnienia:

  • • Folwark KAMYK z Kamyka za pasztet z gęsi podany na chlebie z sabatnika i gęś pieczoną podaną z ziemniakami z parownika,
  • • Restauracja „Pod Ratuszem” z Częstochowy za kućmok z ćwikłą i filet z kaczki z buraczkami i kopytkami,
  • • Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Haflinger” Alicja Podgórska z Lipia za zupę fasolową z zacierką i zrazy mielone z nadzieniem grzybowym i kaszą gryczaną,
  • • KGW Gminy Wręczyca Wielka Maria Błaszczyk, Barbara Opiłka za botwinkę i ciemne kluski z roladą wieprzowo-wołową i młodą kapustą.

Komisja konkursowa oceni nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie.

Wśród laureatów konkursu komisja nominowała najlepsze produkty i potrawę do nagrody „Perła 2014”, która będzie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie trwania Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu 28 września 2014 roku.

Nominacja do nagrody „Perła 2014”:

Część „produktowa” konkursu

  • • Tłoczony sok jabłkowy z Jury – Tłocznia u Mazurkiewiczów,
  • • Kiełbasa barania sucha – ZPH Dobropol,
  • • Wino Mnich – Winnica Mnich.

Konkurs gastronomiczny

  • • Agroturystyka „Karina” Karina Poloczek, Paweł Poloczek z Wisły za zupę bryndzulę z ziemniakami.
Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.