Śląski kołocz w Warsie

Tradycyjne ciasto będzie promować województwo

Podróżujący koleją mogą skosztować tradycyjnego kołocza śląskiego. Prowadzona wspólnie przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego i WARS akcja to część kampanii promocyjnej „Śląskie. Pozytywna energia”.

Smaczna niespodzianka czeka na pasażerów pociągów Express Intercity „Sobieski” kursujących na trasie Warszawa – Wiedeń – Warszawa od 27 października do 2 listopada 2014 r. Akcja objęta jest patronatem Marszałka Województwa Śląskiego.

„Akcja poczęstunkowa w pociągach „Sobieski" to część kampanii promocyjnej, w ramach której poprzez hasło „Śląskie. Pozytywna energia" chcemy zwrócić uwagę turystów z Polski, jak i zagranicy na atrakcyjność województwa śląskiego oraz zaprosić wszystkich do odwiedzania naszego regionu" - mówi członek Zarządu Arkadiusz Chęciński.

Do 2 listopada pasażerowie w ramach bezpłatnego poczęstunku otrzymają od stewardów WARS tradycyjny kołocz śląski (zwany także kołaczem śląskim). Kołocz śląski jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów tradycyjnych związanych z tradycją kulinarną Górnego Śląska i Śląska Opolskiego. W lipcu 2011 roku został wpisany w unijny rejestr Chronionych Oznaczeń Geograficznych jako produkt regionalny i tym samym stał się kolejną wizytówką regionów. Wytwarzany jest na terenie dwóch województw: śląskiego i opolskiego.

Serwowany przysmak to tradycyjne ciasto drożdżowe występujące  w czterech odmianach: bez nadzienia tylko z posypką oraz  nadzieniem serowym, makowym i jabłkowym. Placek ma także charakterystyczny maślany zapach. Ciasto wywodzi się z tradycji przygotowywania i spożywania obrzędowego ciasta weselnego, które wypiekano już od X stulecia. Popularność kołocza śląskiego z biegiem wieków była coraz większa. Jako kosztowne ciasto weselne kołacz miał zagwarantować nowej rodzinie dostatek. Z biegiem czasu wyrób stał się wypiekiem dostępnym na co dzień, ale jego rola ciast obrzędowego nadal jest ważna. Do tej pory pielęgnowany jest na Śląsku zwyczaj „chodzenia z kołaczem" czyli zanoszenie  go na 3-4 dni przed weselem zaproszonym na uroczystość gościom. 

„Jako firma świadcząca usługi gastronomiczne w podróży, chcemy aby nasi klienci otrzymywali zawsze jak najlepsze, świeże produkty. Kilka miesięcy temu zmieniliśmy menu, jak i na bieżąco udoskonalamy i urozmaicamy naszą ofertę, stąd też cykliczne pomysły na serwowanie produktów regionalnych. Mamy nadzieję, że akcja promująca kołocze śląskie spotka się ciepłym przyjęciem pasażerów" - mówi Paweł Dudek, Prezes Zarządu WARS.

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.



 


tagi: