Konsultacje Programu Owca Plus

Do 26 marca można zgłaszać uwagi do Wojewódzkiego Programu aktywizacji gospodarczej oraz zachowania dziedzictwa kulturowego Beskidów i Jury Krakowsko-Częstochowskiej

Zarząd Województwa Śląskiego zaprasza jednostki samorządu terytorialnego, partnerów społecznych i gospodarczych oraz Komisję Wspólną Rządu i Samorządu Terytorialnego do udziału w konsultacjach społecznych projektu programu „Wojewódzki Program aktywizacji gospodarczej oraz zachowania dziedzictwa kulturowego Beskidów i Jury Krakowsko- Częstochowskiej – Owca Plus do roku 2020”.

Program Owca Plus jest przykładem praktycznej realizacji czynnej ochrony cennych przyrodniczo hal i polan górskich Beskidów oraz muraw Jury Krakowsko- Częstochowskiej w oparciu o gospodarkę pasterską. Jego celem jest także kultywowanie tożsamość pasterskiej, tradycji kultury ludowej, rozwój rzemiosła i przetwórstwa produktów pochodzenia owczego i koziego.

Konsultacje trwać będą do 26 marca 2015. Uwagi do Programu należy przekazywać wyłącznie za pomocą formularza zgłaszania uwag do projektu programu:

  • drogą elektroniczną na adres e-mail: ekoscianska@slaskie.pl
  • drogą korespondencyjną na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego; Wydział Terenów Wiejskich; ul. Ligonia 46; 40- 037 Katowice
  • osobiście w siedzibie Wydziału Terenów Wiejskich Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego (adres: ul. Reymonta 24, 40-037 Katowice; pokój 824 (8 piętro) w godzinach od 8.00 do 14.00.

Formularz zgłaszania uwag do projektu programu oraz projekt programu Owca Plus do roku 2020 dostępne są na stronie internetowej www.slaskie.pl


Obserwowany na przestrzeni lat stopniowy zanik wypasu owiec wpływa na zarastanie cennych przyrodniczo terenów Beskidów i Jury Krakowsko-Częstochowskiej. To z kolei prowadzi do zubożenia przyrody oraz powoduje nieodwracalne zmiany w tradycyjnym krajobrazie, pozbawiając go m.in. walorów turystycznych.

W 2007 roku Samorząd Województwa Śląskiego przystąpił do realizacji Programu Owca Plus. Program zakładał przywrócenie gospodarki pasterskiej w Beskidach i na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Po dwuletnim okresie pilotażowym (2008-2009) Zarząd Województwa Śląskiego przyjął Program Owca Plus na lata 2010-2014.

W tym czasie wzrosło pogłowie owiec oraz dostępność wyrobów owczych (sery: oscypek, bundz, redykałka, bryndza itp.), wzbogacając asortyment produktów lokalnych. Monitoring przyrodniczy wykazał w wielu przypadkach poprawę, a przynajmniej utrzymanie stanu zachowania siedlisk przyrodniczych. W wyniku realizacji Programu zmodernizowano i rozbudowano infrastrukturę turystyczną.

Na realizację programu w latach 2010-2014 przeznaczono w sumie 3,1 mln złotych.

Mając na względzie podtrzymanie, utrwalenie i rozszerzenie dotychczasowych osiągnięć Programu, postanowiono opracować projekt Programu pod nazwą Wojewódzki Program Aktywizacji Gospodarczej oraz Zachowania Dziedzictwa Kulturowego Beskidów i Jury Krakowsko-Częstochowskiej – Owca Plus do roku 2020.



 


tagi: