Chleb ze Śląskiego powalczy w ogólnopolskim konkursie

Konkurs na najlepszy produkt lokalny „Mój rynek – Mój produkt 2015”

Celem konkursu jest wyłonienie najlepszego produktu sprzedawanego na lokalnych targowiskach. O nagrodę starać się mogą produkty, których surowiec, metoda uprawy czy chowu oraz sposób przetwarzania jest silnie związany z ludźmi, środowiskiem oraz przyrodą poszczególnych regionów.

W konkursie mogą brać udział wyłącznie producenci produktów lokalnych przeznaczonych do spożycia, oferowanych na targowiskach, które otrzymały wsparcie na realizację projektu „budowa lub modernizacja (przebudowa, remont, wyposażenie) lokalnych targowisk” ze środków działania 321 „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Do etapu wojewódzkiego konkursu „MÓJ RYNEK – MÓJ PRODUKT 2015” z terenu województwa śląskiego wpłynęły 4 zgłoszenia. Produkty pochodziły z targowisk w Żarkach, Lelowie i Pawłowicach.

Wojewódzka Kapituła Konkursowa z Wicemarszałkiem Województwa Śląskiego Stanisławem Dąbrową na czele oceniła następujące produkty:

  • chleb tatarczuch (producent Jadwiga Plesińska/Gmina Żarki),
  • żareckie obwarzanki odpustowe tzw. bajgle (producent Jadwiga Plesińska/Gmina Żarki),
  • chleb lelowski na naturalnym zakwasie (producent Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”/Gmina Lelów),
  • kiełbasa z suma afrykańskiego (producent Marek Król/Gmina Pawłowice).

Przy wyborze kapituła brała pod uwagę walory smakowe produktu, funkcjonalność i estetyczny wygląd produktu i opakowania, lokalne pochodzenie produktu – zwłaszcza dobór lokalnych surowców i użycie lokalnych metod wytwarzania oraz związek z tradycją i kulturą regionu.

Zgodnie z regulaminem konkursu Kapituła mogła wybrać tylko dwa produkty, które przejdą do etapu krajowego konkursu.

Podniebienia kapituły zdobyły wyroby piekarnicze: chleb tatarczuch z targowiska w Żarkach (producent Pani Jadwiga Plesińska) oraz chleb lelowski na naturalnym zakwasie z targowiska z Lelowie (producent Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Lelowie).

Finał konkursu odbędzie się 16 maja br. w Warszawie, w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podczas organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pikniku Poznaj Dobrą Żywność.

Organizatorami konkurs „MÓJ RYNEK – MÓJ PRODUKT 2015” jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, we współpracy z marszałkami województw.

Wszystkie zgłoszone produkty musza być sprzedane na targowiskach, które uzyskały dofinansowanie w ramach programu „Mój Rynek”, ze środków działania 321 „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej”, realizowanego w ramach Osi 3 „Jakość życia na obszarach wiejskich i różnicowanie gospodarki wiejskiej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013”.

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.
 Logo konkursu  Chleb tatarczuch   Chleb lelowski na naturalnym zakwasie



 


tagi: