Festiwal „Śląskie Smaki”

Długi weekend w Śląskiem był nie tylko upalny, ale też smaczny. Nad Placem Hoffa w Wiśle unosił się aromat regionalnych potraw, a wszystko za sprawą Festiwalu „Śląskie Smaki”, którego 10 edycja odbyła się w tej beskidzkiej miejscowości

„Śląskie Smaki” to połączenie konkursu kulinarnego i oferty kulturalnej. W trakcie kulinarnych zmagań w szranki stanęły 23 drużyny, podzielone na trzy kategorie – profesjonalnych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i amatorów. Jury miało nie lada problem, jak bowiem porównać wołowe policzki na buraczkach, roladki wieprzowe z kluskami z tarcia, medaliony z koziny i… żebroczkę? Albo tort Sachera ze szpajzą w stylu art lub kołoczem z rabarbarem? Dyskusje jurorów były długie, ale owocne.

Laureatami 10., jubileuszowego Festiwalu Śląskie Smaki zostali: Ośrodek Karina z Wisły (amatorzy), Restauracja Hotelu Spa Laskowo*** z Jankowic (profesjonaliści) oraz Paula & Dima, czyli uczniowie reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Poza nagrodami rzeczowymi otrzymali statuetki Złotych Durszlaków i zaszczytny tytuł Ekspertów Śląskich Smaków 2015.

Konkurs kulinarny to jednak tylko jedna z atrakcji imprezy. Turyści i mieszkańcy Wisły zobaczyli również „bitwę smaków”, czyli zmagania Remigiusza Rączki i Heleny Legierskiej z kapuśniakiem i kapuśnicą oraz występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”. O sytość ich żołądków zadbały lokale Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Skosztować można było m.in. śląskiej rolady z kluskami i modrą kapustą, żeberek z panczkrautem, faszerowanych gęsich szyi czy kołocza, czyli dań, które na co dzień dostępne są w „szlakowych” restauracjach. Od soboty menu Śląskie Smaki dostępne jest już w 31 lokalach – w trakcie Festiwalu na Szlak oficjalnie przyjęto Restaurację Hotelu Spa Laskowo, który swój akces przypieczętowała konkursowym zwycięstwem, oraz Restaurację Enklawa z Tychów.

Organizatorzy X Festiwalu „Śląskie Smaki” to Śląska Organizacja Turystyczna oraz Miasto Wisła. Więcej informacji o imprezie i Szlaku Kulinarnym na www.slaskiesmaki.pl.



 


tagi: