Śląskie miodem płynące
W otwarciu imprezy uczestniczył wicemarszałek Grzegorz Boski.
Podczas samego wydarzenia odbyły się trzy wykłady:
- „Rola i znaczenie pszczół i dzikich zapylaczy dla środowiska i człowieka oraz konieczność ich ochrony” – mgr. inż. Paweł Jureczka
- „Walory zdrowotne i odżywcze produktów pszczelich i ich stosowanie” - Czesława Adamik – naturopata
- „Jakość miodów w ocenie laboratoryjnej. Miód jako żywność funkcjonalna” - prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan
Część oficjalną uświetniły występy chóru „Białe Echo” z Hażlacha oraz Kapeli „PoPieronie”.
W trakcie imprezy można było skosztować produktów pszczelich oraz dań na bazie miodu. Goście wydarzenia mogli zobaczyć wystawy oraz stoiska pszczelarskie, Kół Gospodyń Wiejskich i instytucji rolniczych. Nie zabrakło atrakcji dla dzieci, konkursu wiedzy o pszczołach oraz przebrań pszczelarskich.
Zorganizowano także konkurs kulinarny z miodem w roli głównej. Podczas imprezy przeprowadzono warsztaty o innowacyjnym wykorzystaniu produktów pszczelich m.in. w kosmetykach.
Imprezę zorganizowano dzięki dofinansowaniu w ramach otwartego konkursu ofert „Śląskie dla pszczół”. Środki na organizację wydarzenia w wysokości 100 tys. zł otrzymał Beskidzki Związek Pszczelarzy „BARTNIK”.
Poprzednie edycje regionalnego Święta Miodu odbyły się w Żywcu oraz w Kośmidrach w gminie Pawonków.
W województwie śląskim działa ponad 7 tys. pszczelarzy zrzeszonych w 24 organizacjach pszczelarskich, związkach, fundacjach i stowarzyszeniach.