Województwo Śląskie na POLSKA Food Festival w Brukseli
Wydarzenie przygotowane przez Stałe Przedstawicielstwo RP przy UE we współpracy z partnerami: Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, Instytutem Polskim w Brukseli, Polską Organizacją Turystyczną oraz Województwem Śląskim potrwa od 13 do 15 grudnia.
Premier Mateusz Morawiecki, który zwiedził wraz z szefem MRRiRW Janem Krzysztofem Ardanowskim, stoiska festiwalowe podkreślał, że wydarzenie to ma promować polską żywność i polską kulturę. Województwo śląskie, jako partner tegorocznej edycji, zaprezentowało żywność certyfikowaną w uznanych systemach jakości – CHNP, CHOG, GTS, krajowym Jakość Tradycja; produkty tradycyjne wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, produkty biorące udział w programie Produkt Polski i PDŻ oraz produkty ekologiczne wyróżnione „ekolistkiem”.
Odwiedzający jarmark mogą spróbować naturalnych przetworów z owoców i warzyw (konfitur, powideł, syropów , chrzanów, itp.) polskiego orzecha prażonego laskowego i wyrobów wytwarzanych z orzechów (oleje, mąki), ciast, bab i placków drożdżowych, ciastek, śląskich maszkietów (szkloków, kopalnioków, oblatów śląskich, drobnych ciasteczek cieszyńskich, pierników żywieckich, serów górskich oraz kołocza śląskiego wpisanego do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
O oprawę muzyczną i bożonarodzeniowy klimat zadbała kapela góralska Zwyrtni z Koniakowa, podkreślają tym samym beskidzkie klimaty naszego województwa.