XV Festiwal Śląskie Smaki

 graf. ŚOT graf. ŚOT
Tegoroczna edycja odbędzie się 13 czerwca na Zamku Piastowskim w Raciborzu

Festiwal to okazja, aby spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, którzy zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę w trzech kategoriach: potrawa regionalna, produkt lokalny, potrawa/produkt inspirowany tradycją.

Wyjątkowym elementem festiwalu jest „Bitwa Smaków” – kulinarne zmagania, których efekty będzie mogła skonsumować publiczność zgromadzona na zamkowym dziedzińcu. Nie zabraknie regionalnych dań i produktów serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” oraz producentów lokalnych.

Festiwal „Śląskie Smaki” promuje kuchnię regionalną i tradycje kulinarne, pokazując, że kuchnia ta jest zdrowa, urozmaicona i smaczna. Propaguje też gotowanie z produktów nieprzetworzonych.

Program festiwalu:

  • 13:00 – rozpoczęcie festiwalu
  • 13:15 – występ zespołu Singers
  • 14:00-15:00 – Krzysztof Respondek w programie muzyczno-kabaretowym
  • 15:00-16:00 – Barbara lubi rabarbar w Raciborzu - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Agnieszki Jasińskiej (uczestniczka Hell’s Kitchen)
  • 16:00-17:00 – występ zespołu Video
  • 17:00-17:30 – wręczenie nagród w konkursie kulinarnym
  • 17:30-18:00 – występ zespołu Singers
  • 18:00-19:00 – Bitwa Smaków – pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marii Pietruszki (uczestniczki programu Zamiana Szefów Kuchni) – jasne kontra ciemne, czyli piwne wariacje kulinarne
  • 19:00 – Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny
Załączniki
Plakat imprezy [PDF 18,0MB]

Linki do stron zewnętrznych
XV Festiwal Śląskie Smaki w Raciborzu




tagi: