Palce lizać!
Rozstrzygnięto VII edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2007
Pochmurne niebo nie odstraszyło mieszkańców Katowic i okolicznych miast od odwiedzenia Jarmarku Produktów Tradycyjnych. Na łące, obok Hali Kapelusz w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie, na kilkunastu stoiskach można było spróbować żymloków, pokosztować warzonki lub posmakować żuru śląskiego. Zwiedzający kupowali sery, różne odmiany smalców, ciastka buchciczki i oczywiście kołocz śląski. Bogata była oferta miodów i nalewek.
Podczas Jarmarku rozstrzygnięta została VII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2007”.
W kategorii „Produkty pochodzenia roślinnego” przyznano dwie pierwsze nagrody. Otrzymały je Śląskie Oblaty (Firma Visa-Bell – wytwórnia śląskich oblatów) i Drobne Ciasteczka Cieszyńskie (Alina Brzezina). Drugie miejsce zajęły: Kołocz Śląski (Stanisława Niesporek z Koła Gospodyń Wiejskich Żory-Osiny) i Babówka-ciastko (Barbara Mleczko – Kolo Gospodyń Wiejskich Hecznarowice). Trzecie miejsce przyznano Powidłom ze Śliwek Renklod (Janina Ulrich). Ponadto wyróżniono Buchtę Cieszyńską (Maria Kisiała).
W kategorii „Produkty pochodzenia zwierzęcego” pierwszym miejscem uhonorowano Siewierską Gęś Pieczoną (Bożena i Marek Kubik – oberża „Złota Gęś”), drugie miejsce zdobyła Kiełbasa Siekana na Słomie Pieczona (Janina Jęczmyk), a trzecie – Ser Kozi Wędzony ( Dorota i Robert Chrostowscy - „Kozia zagroda”) . Wyróżniono Ser Kozi Parzony (Bogusława Sporek) .
W kategorii „Napoje regionalne” najwyżej oceniono Nalewkę Miętową (Elżbieta Ciućka z Koła Gospodyń Wiejskich Bystra), drugie miejsce przypadło Aroniówce Kruszynki (Piotr Mach) , a trzecie Cieszyńskim Nalewkom: Truskawkowej, Wiśniowej i Malinowej (Maria Kisiała). Wyróżniono Nalewkę z Aronii i Liści Wiśni (Anna Foks z Koła Gospodyń Wiejskich Wilamowice).
W kategorii „Produkty mieszane” wyróżniono Bachor–bachorze (Grażyna Konderla – Koło Gospodyń Wiejskich Grodziec Śląski).
Produktami kandydującymi do nominacji „Perły 2007” okazały się: Śląskie Oblaty Klasyczne i Drobne Ciasteczka Cieszyńskie.
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy oraz Programu "Agro-Smak 2". Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Nagrody wręczył wicemarszałek Grzegorz Szpyrka.
Główną atrakcją imprezy było wspólne gotowanie śląskich specjałów z Maciejem Kuroniem.
Na Liście Produktów Tradycyjnych wpisanych jest 49 potraw z naszego regionu. Województwo Śląskie z tym wynikiem plasuje się na trzeciej pozycji w kraju.
Patronat nad konkursem wspólnie objęli Marszałek Województwa Śląskiego Janusz Moszyński i Ministerstwo Rolnictwa.