Palce lizać!

Rozstrzygnięto VII edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2007
Pochmurne niebo nie odstraszyło mieszkańców Katowic i okolicznych miast od odwiedzenia Jarmarku Produktów Tradycyjnych. Na łące, obok Hali Kapelusz w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie, na kilkunastu stoiskach można było spróbować żymloków, pokosztować warzonki lub posmakować żuru śląskiego. Zwiedzający kupowali sery, różne odmiany smalców, ciastka buchciczki i oczywiście kołocz śląski. Bogata była oferta miodów i nalewek. Podczas Jarmarku rozstrzygnięta została VII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2007”. W kategorii „Produkty pochodzenia roślinnego” przyznano dwie pierwsze nagrody. Otrzymały je Śląskie Oblaty (Firma Visa-Bell – wytwórnia śląskich oblatów) i Drobne Ciasteczka Cieszyńskie (Alina Brzezina). Drugie miejsce zajęły: Kołocz Śląski (Stanisława Niesporek z Koła Gospodyń Wiejskich Żory-Osiny) i Babówka-ciastko (Barbara Mleczko – Kolo Gospodyń Wiejskich Hecznarowice). Trzecie miejsce przyznano Powidłom ze Śliwek Renklod (Janina Ulrich). Ponadto wyróżniono Buchtę Cieszyńską (Maria Kisiała). W kategorii „Produkty pochodzenia zwierzęcego” pierwszym miejscem uhonorowano Siewierską Gęś Pieczoną (Bożena i Marek Kubik – oberża „Złota Gęś”), drugie miejsce zdobyła Kiełbasa Siekana na Słomie Pieczona (Janina Jęczmyk), a trzecie – Ser Kozi Wędzony ( Dorota i Robert Chrostowscy - „Kozia zagroda”) . Wyróżniono Ser Kozi Parzony (Bogusława Sporek) . W kategorii „Napoje regionalne” najwyżej oceniono Nalewkę Miętową (Elżbieta Ciućka z Koła Gospodyń Wiejskich Bystra), drugie miejsce przypadło Aroniówce Kruszynki (Piotr Mach) , a trzecie Cieszyńskim Nalewkom: Truskawkowej, Wiśniowej i Malinowej (Maria Kisiała). Wyróżniono Nalewkę z Aronii i Liści Wiśni (Anna Foks z Koła Gospodyń Wiejskich Wilamowice). W kategorii „Produkty mieszane” wyróżniono Bachor–bachorze (Grażyna Konderla – Koło Gospodyń Wiejskich Grodziec Śląski). Produktami kandydującymi do nominacji „Perły 2007” okazały się: Śląskie Oblaty Klasyczne i Drobne Ciasteczka Cieszyńskie. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy oraz Programu "Agro-Smak 2". Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Nagrody wręczył wicemarszałek Grzegorz Szpyrka. Główną atrakcją imprezy było wspólne gotowanie śląskich specjałów z Maciejem Kuroniem. Na Liście Produktów Tradycyjnych wpisanych jest 49 potraw z naszego regionu. Województwo Śląskie z tym wynikiem plasuje się na trzeciej pozycji w kraju. Patronat nad konkursem wspólnie objęli Marszałek Województwa Śląskiego Janusz Moszyński i Ministerstwo Rolnictwa.
Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.
 Nagrodę odbiera Elżbieta Ciućka z Bystrej za Nalewkę Miętową  Maciej Kuroń przygotował m.in. Śląska Roladę  Jarmark był okazją do spróbowania wielu potraw