Przez żołądek do serca turysty
Powstał Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki"
Najlepsze smaki naszego regionu znalazły się na trasie Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki" - nowego markowego produktu turystycznego, którego działalność zainaugurowano dziś w Katowicach. Szlak składa się z 23 lokali gastronomicznych znajdujących się na terenie województwa śląskiego. Prezentację połączono z wręczeniem certyfikatów członkostwa w Szlaku Kulinarnym. Certyfikaty wręczył Mariusz Kleszczewski - Wicemarszałek Województwa Śląskiego i Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej.
„Kuchnia śląska jest najbardziej rozpoznawalna wśród Polaków. Przygotowanie tradycyjnego dania pochodzącego z województwa śląskiego to nie lada sztuka. Tym bardziej cieszymy się, że powstał szlak restauracji, które znają tajniki tej sztuki i przygotowują potrawy smaczne, które zachwycą nawet najbardziej wymagających amatorów tej kuchni. To będzie w pewnym sensie szlak sensoryczny, gdyż będziemy kusić turystów nie tylko smakiem, ale i wyglądem oraz zapachem potraw" - powiedział wicemarszałek Mariusz Kleszczewski.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki" powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Znajdują się na nim 23 restauracje z całego regionu, reprezentujące różne „stoły" i różne tradycje. Warunkiem przystąpienia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji - czystość i dbałość o obsługę.
„Województwo śląskie słynie z dobrej kuchni. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo jest ona różnorodna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie - wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że Śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Szlak łączy w sobie pasję z tradycją, obok której nie można przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowość potraw jest to szlak, który warto odwiedzić" - mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Już wkrótce rusza promocja Szlaku - m.in. cykl telewizyjnych programów kulinarnych, w którym prezentowany będzie i sam produkt turystyczny, i wchodzące w jego skład lokale. Łącznie w TVP Katowice wyemitowane zostaną 23 odcinki.
Lokale znajdujące się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki":
- Restauracja Lelowianka w Lelowie
- Restauracja EM w Koziegłowach
- Restauracja Fuerte w Myszkowie
- Zajazd Hetman w Kroczycach
- Restauracja Pod Platanami w Wilkowicach k. Zbrosławic
- Restauracja Hotelu Rezydencja**** w Piekarach Śląskich
- Restauracja Hotelu Qubus Prestige**** w Katowicach
- Cukiernia Cichoń w Ornontowicach
- Restauracja Pod Białym Orłem w Łaziskach Górnych
- Zajazd Kasztelański w Orzeszu
- Restauracja Pod Prosiakiem w Tychach
- Restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Stodoły w Rybniku
- Restauracja Parys w Rydułtowach
- Restauracja Hotelu Polonia*** w Raciborzu
- Restauracja Hotelu Dąbrówka*** w Jastrzębiu Zdroju
- Restauracja Smak Regionu w Pawłowicach
- Restauracja Zacisze w Pszczynie-Brzeźcach
- Restauracja Frykówka w Pszczynie
- Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie
- Warownia Pszczyńskich Rycerzy w Pszczynie
- Karczma Rogata w Bielsku-Białej
- Restauracja Leśniczówka w Istebnej
- Restauracja Stara Karczma w Jeleśni